Et år efter mordet på Khashoggi: Saudisk kronprins tager ansvaret

Mohammed bin Salman afviser dog at have beordret mordet på den saudiske journalist.

Det er et år siden, den journalisten Jamal Khashoggi (til venstre), som var bosiddende i USA, blev dræbt på det saudiske konsulat i Tyrkiet. Til højre ses Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman. (Foto: © Mohammed al-Shaikh, Scanpix)

Ansvaret for drabet på journalisten, Jamal Khashoggi, falder tilbage på Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman.

Sådan lyder det fra kronprinsen selv i et interview med den amerikanske tv-station CBS.

- Når en forbrydelse bliver begået mod en saudisk statsborger af ansatte, der arbejder for regeringen, så må jeg som leder påtage mig ansvaret. Det var en fejl. Og jeg må sørge for, at vi undgår den slags i fremtiden, siger kronprinsen i interviewet.

Men selvom han nu, et år efter mordet fandt sted, påtager sig ansvaret, afviser han klart at have beordret mordet, sådan som det ellers er blevet antydet, blandt andet af den amerikanske efterretningstjeneste CIA.

- Bestemt ikke. Det var en frygtelig forbrydelse. Men jeg påtager mig det fulde ansvar som leder i Saudi-Arabien, idet den blev begået af personer, der arbejdede for den saudiske regering.

11 saudiske statsborgere er officielt blevet tiltalt, hvoraf fem af dem risikerer dødsstraf for at have "beordret og udført forbrydelsen".

Skiftende forklaringer

Det er knapt et år siden, journalisten Jamal Khashoggi gik ind på det saudiske konsulat i Istanbul i Tyrkiet og blev myrdet.

Først afviste Saudi-Arabien, at Khashoggi skulle være blevet dræbt og hævdede, at han havde forladt konsulatet, men efter en række modstridende og skiftende forklaringer erkendte oliestaten, at Khashoggi var blevet dræbt af et saudiarabisk sikkerhedsteam.

Og pilen har længe peget på den unge kronprins, der har forsøgt at fremstå som en moderne leder ved at gennemføre sociale reformer i landet, hvor eksempelvis kvinder nu tillades at køre bil og i højere grad kommer på arbejdsmarkedet.

Den amerikanske udenrigsminiter, Mike Pompeo, besøgte i forrige uge Jeddah i Saudi-Arabien, hvor han mødtes med den unge kronprins. (Foto: © SAUDI ROYAL COURT, Scanpix)

Selv har Mohammed bin Salman nægtet enhver involvering, men i sommer udsendte FN en efterforskningsrapport, som slår fast, at kronprinsen og andre højtstående personer bærer et ansvar for drabet. Men den saudiske prins nægter fortsat, at han skulle have kendskab til, hvad der er foregået.

- Nogle mener, jeg burde have kendskab til, hvad tre millioner ansatte i den saudiske regering foretager sig hver dag. Det er umuligt, at tre millioner skal sende daglige rapporter til deres leder eller regeringens næstkommanderende, siger han.

Han tilføjer, at hvis den amerikanske efterretningstjeneste CIA har informationer, der implicerer ham, bør de komme frem i lyset.

- Efterforskningen pågår stadig i dag. Og når først anklageskriftet ligger der, vil de blive ført for retten, uanset hvor højt op i systemet de er. Uden undtagelser, siger han.

Irans "dumhed"

Den saudiske kronprins slår i interviewet med CBS samtidig fast, at han på linje med den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, ser droneangrebet mod to saudiske olieanlæg som en krigshandling fra Irans side. Og at angrebet, som fandt sted forrige weekend, udelukkende skyldes Irans "dumhed".

Rester af droner og missiler er endegyldigt bevis for, at Iran stod bag angrebet mod Aramcos olieanlæg, lyder det fra Saudi-Arabien. (Foto: © HAMAD I MOHAMMED, Scanpix)

Målet var det statlige olieselskab Aramco, og angrebet halverede med et den saudiske olieproduktion til 5,7 millioner tønder råolie om dagen.

Yeminitiske houthi-oprørere har taget ansvaret for angrebet, mens Saudi-Arabien har fremlagt, hvad man mener er beviser for, at Iran står bag.

I sidste uge udsendte Storbritannien, Tyskland og Frankrig en erklæring, hvor landene bakker op om, at det er mest sandsynligt, at iranerne er ansvarlige for angrebet.